Vem ska städa folkhemmet med skatteavdrag?

1 maj Akalla 2010

1 maj Akalla 2010

Så är vi där som jag kunde ana att vi skulle komma. MP riksdagsgrupp släpper motståndet mot RUT avdraget för hushållsnära tjänster. Jag har inga bekymmer med att förstå att det är kanske inte den reformen som är det första man bör riva upp om MP får möjlighet. Dessutom tog RUT frågan lite för mycket plats i förra valrörelsen.  Men därifrån till att helt släppa frågan tycker jag är för långt att gå. Generellt sänkt tjänstemoms för att stimulera köp av tjänster borde vara en bättre väg., kan tänkas att jag inte vet alla ev. hinder för att införa det, men dit bör en grön politik sträva.

För en tid sedan läste jag en rapport  ”Who cleans the welfare state? Migration, informalization, social exclusion and domestic services in Stockholm” Institute for Futures Studies Research Report 2010/3 Stockholm 2010.

Ur sammanfattningen ” Denna rapport utforskar samband mellan migration, social exklude- ring och informalisering av arbetsmarknader med fokus på hushålls- tjänstesektorn i Stockholm. Med hjälp av en intervjustudie identifie- rar författaren centrala aspekter och konsekvenser av en rad sociala och ekonomiska processer i Sverige. I synnerhet diskuterar rapporten hur villkor utvecklas bland migrerande hushållstjänstearbetare i en global ekonomi.”

Rapporten diskuterar fyra resultat:

•  Villkoren för de arbetare som är exkluderade från den formella arbetsmarknaden är en central fråga har hittills lyst med sin frånvaro i den offentliga och akademiska debatten om hushålls- tjänster i Sverige. Det är dessutom viktigt att ta hänsyn till de dynamiker, praktiker och relationer som sammanlänkar formella och informella aspekter av hushållstjänstesektorn; informalisering ”ovanifrån” såväl som ”underifrån.”

•  Exploatering är en central fråga i diskussioner om social exklu- dering och i relationer bland aktörer på in/formella arbetsmark- nader. Dessutom är otrygghet och de facto rättslöshet aspekter av mångdimensionella, kumulativa och dynamiska exkluderings- processer i hushållstjänstesektorn.

•  Genusifiering och sexualisering är viktiga aspekter av exploatering och ingår i relationer mellan aktörer i Stockholms in/formella hushållstjänstesektor, vilket i sin tur bidrar till sociala exklude- ringsprocesser.

•  Skatteavdragen för hushållsnära tjänster som introducerades 2007 har tudelade konsekvenser för social inkludering- och exkludering. Vissa aktörer med tillträde till formella delar av hushållstjänste- sektorn upplever förbättrade villkor som bidrar till inkludering i relation till arbetsmarknad och välfärdsstat. Andra aktörer som av olika anledningar saknar tillträde till den formella arbetsmark- nadens alla förmåner, upplever ytterligare exkludering, eller ”inkluderad exkludering.”

För flera månader sedan skrev jag ett inlägg just om RUT. Läs det gärna. Vill inte återupprepa de argumenten här.

Ett Grönare ROT är jag med på i en övergångsperiod. Ett skatteavdrag som gör att vi ställer om till ett grönare samhälle, spar energi och blir miljösmartare.

DN; MP ger rut grönt ljus  Expressen

About these ads

About Conny Wahlström

En 50+ hen med ständiga ambitioner att bidra till en bättre värld! Rubriken låter kanske ambitiöst men jag står för den. Bor i Akalla i norra delen av Stockholm. Varit partipolitisk aktiv i många år. Lämnar det nu för ett tag. Börjar som chef för RFSUs nationella verksamhet den 5 augusti. Ska bli spännande att jobba med RFSU att utveckla sexualpolitik, upplysningsverksamheten och inte minst får bidra till att bygga vidare på organisationen RFSU. Bloggar som privatperson så att inga missförstånd uppstår om det!

No comments yet... Be the first to leave a reply!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 840 andra följare