Dear Woman!

Efter ett tips av Zaida Catalan tittade jag på en Youtube video som är baserad på ”Manifesto for Conscious Men” . En film med män som ärligt och sårbart ber om ursäkt för det som män står bakom och skadar kvinnor. Män som lovar att ta ansvar och som vill göra mirakel tillsammans med kvinnor för en bättre värld. I en svensk kontext är kanske både de religiösa undertonerna och männen värnande om familjen lite främmande. För mig spelar det inte så stor roll. Flera sådana initiativ behöv och de rörelser och människor som arbetar för en förändrade maskuliniteter behöver synas och vara en aktiv del i samhällsdebatten.

Läs gärna kommentarerna under Youtube där ser man bl.a. hur provocerande det är när män tar avstånd och tar ansvar för vad män som kollektiv gör mot kvinnor, barn och en hållbar utveckling. Det är hårda ord och en liten värdemätare på vilket motstånd som finns och vilket hot många upplever när män ifrågasätter handlingar som män gör. Att män blir provocerade av att män tar avstånd från krig, våldtäkter, våld mot kvinnor osv är för mig främmande. För mig betyder det att vi behöver jobba ännu hårdare och tydligare för en värld där diskriminering ska upphöra och där människors könstillhörighet varken ska vara ett hinder eller en självklar möjlighet i en människas liv.

About these ads

About Conny Wahlström

En 50+ hen med ständiga ambitioner att bidra till en bättre värld! Rubriken låter kanske ambitiöst men jag står för den. Bor i Akalla i norra delen av Stockholm. Varit partipolitisk aktiv i många år. Lämnar det nu för ett tag. Börjar som chef för RFSUs nationella verksamhet den 5 augusti. Ska bli spännande att jobba med RFSU att utveckla sexualpolitik, upplysningsverksamheten och inte minst får bidra till att bygga vidare på organisationen RFSU. Bloggar som privatperson så att inga missförstånd uppstår om det!

15 svar to “Dear Woman!”

 1. Ursäkta men som människa och MAN vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. Du menar på fullt allvar att jag ska bära skuld för de oförrätter som MÄN har tillskansat kvinnor under moderna människans historia!? Jag har inget ansvar för andra INDIVIDERS” handlingar varken i dåtid eller i nutid! Man vill bara spy!! Håll dina sekteristiska åsikter för dig själv! TACK!

 2. Varför ska män be om ursäkt för att det finns män som beter sig illa?
  Jag tänker inte be om ursäkt för att andra kvinnor beter sig som svin!
  Låt alla ta ansvar för sitt eget handlande.
  Skuldbelägg inte männen för allt ont som händer i världen.
  Ondska har inte med kön att göra.
  Sluta med det där dravlet..

 3. Jag har två söner som är 9 och 10 år gamla.
  Ska vi som föräldrar vänta ett par år till innan vi gör dem medvetna om den skuld de har till hur kvinnor har behandlats i historien eller ska dom få vara känna sig som oskuldsfulla människor ännu längre.
  Vi har funderat på att skriva ett allvarligt brev till dem som de kan öppna den dag de fyller 16 år och blir straffmyndiga.

  Hur tycker du vi ska göra för att hjälpa dem att bli medvetna om sin skuld?

 4. Jag kan respektera att de vill vara goda människor, men har svårt det sätt som de valt att utforma sitt budskap. Vill de ändra världen kanske de ska ta sikte på vad de själva vill uppnå istället för att be om ursäkt för vad andra gjort.

 5. Jag finner det motbjudande att någon annan ber om ursäker för saker som de tror jag gjort. INGEN har rätt att prata för mig. JAG gör det själv. Skulle du tycka om att nån annan pratar på Miljöpartiets vägnar? Och tar ansvar för det miljöpartiet gör eller gjort? Var och en har ansvar för sina handlingar. Att så många har varit negativa till denna motbjudande krälande videon på Youtube visar bara hur fel de hade som satte upp den och inte att män är emot jämställdhet.

  Varför ska bara den som köper sex straffas? Ska kvinnan för alltid vara ett ”offer” utan ansvar för sina handlingar?

  När ska kvinnor kvoteras in i Kirunas gruvor? Hur många kvinnor finns i militären, eller hos däckbyttesfirmor i en smutsig miljö? Varför ska det börja uppifrån? och det tycks ALDRIG handla om de sämre, tunga och dåligt betalda jobb som tusentals män dagligen får utföra?

  Eller ska de bara gratis få del av russinen utan att anstränga sig och det i PRIVATÄGDA företag? Är det jämlikhet som eftersträvas då får ni gå hela vägen. Det är ju en försvinnande liten del av männen som har makt eller är i styrelser. Varför jämställdhet just där? Eller som brandman? Varför överallt där det tycks finnas status?

  Varför är jämlikhet alltid 50/50 för er? Om det nu skulle finnas bara 20% höga kvinnliga chefer, hur kan det vara rättvis med 50/50 i styrelser?

  Tyvärr tycks ni gå statsfeministernas ärrenden för att ta poäng genom att agera PK. Den feminism som tycka ha noll med jämlikhet att göra, där man tycks ha noll respect för könsskillnader som faktiskt gör att vi ibland kan vara lite bättre på olika saker. Men om det så tar död på oss alla så vill dessa statsfeminister att allt (bara russinen) ska delas 50/50.

  De flesta män är för jämlikhet men inte den statsfeminism som gör att de flesta män och kvinnor tar avstånd fån den. De mer förstör istället för att förbättra. Så upplever de flesta i det här landet det. Därav den massiva motståndet som du upplever.

 6. Å Conny Wahlströms vägnar ber jag alla religiösa människor, både kristna och muslimer, om ursäkt för den syndiga homosexualiteten.

 7. frihetenärhär Svara 2011/07/21 at 13:57

  Haha fan vilken patetisk video!

  Res er för Pär Ström!

  AVE!

 8. Alltså hur tusan skall Sverige kunna ha en framtid med politiker som varken är kunniga på de ämnen de uttalar sig om eller förstår språk.

  Women = Kvinnor, Woman = Kvinna

  Filmen handlar inte om kvinnor – då hade den hetat Dear WOMEN. Den handlar om att tillbe ”kvinnan”. Ett koncept som Dan Brown gjorde populärt i DaVincikoden och som Katherine Young, professor i comparative religious studies sågar fullkomligt i denna bok:

  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0773536159

 9. Såg för några dagar sedan en film om landsstigningen på D dagen – inte en enda kvinna – enbart män som offrade sina liv – jämlikt?

 10. Dom där är ju new age gubbar som det finns 1000-tal
  av och de snackar mest smörja.
  Filmen är ju dessutom löjlig i sin generella ursäkt.

  Sen undrar jag vad du vet om relationer med kvinnor?
  Ingenting som homosexuell man.
  Det finns massor av problem inom HBT-rörelsen…

  Jag skulle ju aldrig engagera mig i HBT-frågor för
  om det har jag ingen erfarenhet.

  • Hej och tack för dina kommentarer.
   Tycka om filmen kan man ju göra det man vill, jag är inte helt såld på den men tycker den har sina poänger. För att jag är gay så betyder det ju inte att jag inte vet något om relationer med kvinnor. Bl.a var jag gift med en kvinna i nästan 15 år sen har man ju olika relationer till kvinnor inte enbart kärlek eller sex, så kvinnors situation har absolut vi alla ett ansvar för. Vore ju helt illa om man enbart ska engagera sig i sitt eget eller sin grupps öde. Att det finns en hel del problem även inom HBTQ rörelsen är ju helt sant liksom det finns inom alla rörelser.

   /Conny

Trackbacks/Pingbacks

 1. Nerd Life Deluxe B-L-O to tha double G » Blog Archive » Dear Mantards - 2011/07/22

  [...] GTFO. Och till er andra, I’m talking to you Conny Wahlström!, låt detta vara en varning för den riktning olika sorters mansgrupper riskerar att ta. Plz [...]

 2. Propagandafilm med New age-objektifiering av kvinnor « Aktivarum - 2011/07/21

  [...] Dvs individer som vill olika saker. Om den ena kvinnans favoritfärg är röd och den andra är blå, hur skall medvetna män kunna hålla med ”kvinnan”? Den frågan kan ni ställa till Conny Wahlström (mp) [...]

 3. Film med mäns kollektiva ursäkt till kvinnor « GenusNytt - 2011/07/21

  [...] skriver på sin blogg bland [...]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 840 andra följare