Ryssland går bakåt – HBT personer behöver suport!

Vi bögar och flator bör nog resa till Ryssland så fort som möjligt och ta med oss rainbowflaggan. Alla våra vänner bör följa med så att vi blir många! Det är min första tanke när jag börjar förstå vad som händer iRyssland idag med Homo- bi och transpersoners (HBT) verklighet. Jag inser att vi förmodligen inte kommer att resa dit och att vi inte i så fal blir så många som vi skulle behöva vara. Men det finns andra sätt att stötta våra HBT vänner i Ryssland.

I län efter län har man förbjudit att propagera för homosexualitet. Vad det konkret betyder kommer vi snart att få veta men faran är att alt som påminner om homosexualitet, allt som kan kopplas till homosexuella får inte yttras. Rainbowflaggan är förbjuden att användas! Vi kommer knappast se någon tillåtenPrideparad. Det sista beslutet togs i S.T Petersburg. Innan det beslutet togs försökte man påverka genom den här youtube filmen:

Sverige regering har varit bra under de sista åren och framfört tydligt var Sverige står i frågor rörande HBT personers mänskliga rättigheter. Bl.a vill jag minnas att biståndsministern Gunilla Carlsson var tydlig mot de styrande i Uganda inför att deras antigay lag diskuterades.  Jag är övertygad om att det internationella samhället kraftfullt måste uppmärksamma och reagera på vad som händer med HBT personers mänsklig rättigheter i Ryssland. Folkpartisten Tina Acketoft, riksdagsledamot har ställt en fråga till utrikesministern Carl Bildt om hur Sverige kan förbättra situationen för Rysslands HBTQ-personer. Vi är många som är intresserade att höra svaret. S:t Petersburg har ansett vara en skapligt trygg stad för gay tidigare.

De reaktionära krafterna som använder alla medel för att upprätta föreställningen om vad en riktig man och en riktig kvinna är de har nu fått kraft. Vi kan vänta oss att lagen mot propaganda kan mycket väl följas av andra lagar som begränsar HBT personer och gör det farligt att vara gay i Ryssland. Farligare än vad det redan är.

Sverige kan med lätthet kan ställa upp på organisationens GAYRUSSIA devis:  Equal rights. No compromise.  Flera krafter i EU parlamentet har agerat inför de hotande besluten som nu är tagna.  Det är bra men det behövs mer för att tydligt visa att det blir konsekvenser för Rysslands relationer med EU så länge de kränker HBT personers rättigheter.

Det finns de som vill att bl.a ett gaycrussing ship som är planerat att lägga till i S.T Petersburg i sommar bör bojkottas. Jag är inte så säker på att det är en bra idé. Då får de Ryska myndigheterna som de vill. Det bästa vore nog att vi alla åker dit med Rainbow flaggorna i händerna! 

Här kan man följa vad EU parlamentet gör på HBT området.

About Conny Wahlström

En 50+ hen med ständiga ambitioner att bidra till en bättre värld! Rubriken låter kanske ambitiöst men jag står för den. Bor i Akalla i norra delen av Stockholm. Varit partipolitisk aktiv i många år. Lämnar det nu för ett tag. Börjar som chef för RFSUs nationella verksamhet den 5 augusti. Ska bli spännande att jobba med RFSU att utveckla sexualpolitik, upplysningsverksamheten och inte minst får bidra till att bygga vidare på organisationen RFSU. Bloggar som privatperson så att inga missförstånd uppstår om det!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kampanj mot ryska censurlagen startad | Samhälle | QX | Livet, Politiken och Världen! - 2012/04/25

    [...] Tidigare blogginlägg om S:t Petersburg och LGBT Rate this: Share this:Mer gay, HBT, homosexuell, politik, solidaritet censur, HBTQ, Ryssland, S:t Petersburg [...]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 840 andra följare