Tolv personer på golvet är bättre än att sova på stationen!

Att sova 12 stycken i en etta med kök är bättre än att sova på Centralstationen. De stänger ju stationen på natten och det är så kallt att gå ute till de öppnar igen sa en ny bekantskap, en ung man från Tunisien. Vi kan kalla honom Mohammed.

För två veckor sedan kom Mohammed till Stockholm via Tyskland från Swietz där han har varit de sista 8 månaderna. Dessförinnan var han en kort tid i Italien. Mohammed kom med båt från Tunisien till Lampedusa. I Swietz kunde han inte stanna då de hela tiden kontrollerar människor om de har papper eller inte. Papperslösa sänds direkt till sina hemländer. När han kom till Italien fick han ett tillfälligt uppehållstillstånd, det har nu gått ut. Dessutom fick Mohammed ett dåligt råd på vägen nämligen att han skulle kasta sitt pass.

Nu är han ensam, utan pengar och id handlingar helt utlämnad till personer som ”hjälper” med ena handen och skor sig med den andra. Det kostar 850 kr att sova på golvet i en etta i en förort till Stockholm. De som bor där på golvet är unga araber och de har två saker gemensamt. De är papperslösa och de drömmer om en bättre framtid. En framtid som gör att de kan tjäna lite pengar och sända hem till sina familjer. Den som hyr ut golvplatsen får en intäkt på ca 9 500 på månad. Den som hyr hoppas få ett svart jobb med en timpenning på minst 30 kr så att han kan betala för sig Svart jobben finns och ofta har den som hyr ut golvplatsen kontakter att förmedla.

Ofta är det familjerna som betalde ”biljetten” eller platsen på båten till Europa, en investering som hela släkten står bakom och som man förväntar sig en vinst ifrån. Inte bara att den unge mannen får ett bra liv i Europa utan att det startar upp en kanal där pengar kommer varje månad. Man förväntar sig att den unge mannen ska lyckas så att hela släkten kan vara stolta. Med en lyckad släkting i Europa som sänder pengar regelbundet höjs hela släktens status i grannarnas ögon, någon som inte ska föraktas. Det handlar om heder. De som kommer hem tomhänta och kanske ännu fattigare än när de åkte har tappat det mesta av sin heder. Det handlar om manlighet och ofta orimliga och orealistiska förväntningar på dessa unga män.

Jasmin-revolutionen i Tunisien startade inte bara en långsam process mot demokrati och befriade människor i Nord Afrika. Det har också skapat ännu fler papperslösa människor i Europa. Många av oss minns bilderna på båtar som kom från Tunisien och Libyen. De lyckliga som kom fram till den lilla Italienska ön Lampedusa. Förra våren var ön mer än fullsatt av flyktingar från både Libyen och Tunisien. De flesta fick tillfälliga uppehållstillstånd och många är spridda runt om i Europa. En del har återvänt efter att de har upptäckt att Europa inte har någon större lust att dela med sig av tillfällen att tjäna pengar och på så sätt skapa en bättre tillvaro.

Europa upplever en tid med stora ekonomiska problem en situation som vi inte ännu vet vart den slutar. Krisen drabbar också nord Afrika hårt då många av de arbetstillfällen ( visslingen underbetalade) har försvunnit. Det var arbeten i fabriker som tillverkade allt från sportartiklar, kläder, bildelar mm. Många av de jobben är nu borta eller starkt reducerade då efterfrågan på den Europeiska marknaden kraftigt gått ner.
Om Tunisien och de andra länderna ska kunna bygga upp demokratier och att de som bor där ska kunna tro på en bättre framtid i sina länder då behöver de få igång sina ekonomier och skapa arbetstillfällen. Inte minst så måste turisterna återkomma, pengarna behöver börja rulla in. Annan produktion behöver utvecklas och handeln med Europa stimuleras för en långsiktig stark ekonomi.

Mohammed och många med honom kan inte vänta på långsiktiga utvecklingsplaner i sina hemländer, de och deras familjer behöver pengar och möjligheter nu. Nu och här behöver han en möjlighet att skapa sig ett liv.

Vad som händer med Mohammed är svårt att säga. Men än så länge står hans lilla resväska här. Han bad om att få ha den innanför min dörr så att ingen skulle stjäla de få ägodelar han har. Där ute gäller djungels lag. Den starke klarar sig den svage går under eller måste åka hem!

About these ads

About Conny Wahlström

En 50+ hen med ständiga ambitioner att bidra till en bättre värld! Rubriken låter kanske ambitiöst men jag står för den. Bor i Akalla i norra delen av Stockholm. Varit partipolitisk aktiv i många år. Lämnar det nu för ett tag. Börjar som chef för RFSUs nationella verksamhet den 5 augusti. Ska bli spännande att jobba med RFSU att utveckla sexualpolitik, upplysningsverksamheten och inte minst får bidra till att bygga vidare på organisationen RFSU. Bloggar som privatperson så att inga missförstånd uppstår om det!

No comments yet... Be the first to leave a reply!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 840 andra följare