Vuxna förstår inte riskerna med cannabis – inte bara unga!

Unga förstår inte riskerna med cannabis | Brännpunkt | SvD. skriver två sakkunniga. En väl läsvärd artikel av två sakkunniga personer som tydligt belyser aktuell forskning. Men analysen att ungdomar inte förstår vad vuxna försöker förklara håller jag inte med om. Det är värre än så.

Det är allt för många vuxna som sakta men säkert har tagit åt sig av cannabisliberalers budskap. De tror inte att cannabis-användning är så farligt och jämför ett cannabisrus med en vanlig svensk fylla. Nu har jag ingen direkt vetenskap bakom mitt påstående men min erfarenhet och vad jag själv har upplevt gör att jag ändå påstår att fler och fler tror att cannabisrus är att jämföra med ett alkoholrus. Det är en okunnig missuppfattning.

I Stockholm bör vi fundera på om man kan vara liberal utan att vara drogliberal. Droger som cannabis befriar aldrig människor. Jag tycker att allt för många liberaler reflexmässigt intar en drogliberal inställning och detta är djup olyckligt.

Det traditionella misstaget görs igen, det som ofta görs när det gäller alkohol, nämligen att rikta in oss på ungdomar och förfära oss över att de inte förstår. Vuxengenerationen behöver mer kunskap om cannabis och behöver dessutom en möjlighet att diskutera vad cannabis är och vilken aktuell forskning som finns om hur cannabis påverkar den mänskliga hjärnan. Menar vi allvar med att hjälpa barn och ungdomar så är det föräldragenerationen, kulturarbetare, ungdomsledare tillsammans med ungdomar som ska vara målgrupp för en massiv kampanj.

Vuxna måste avkrävas vad de står när det gäller cannabismissbruk – då kan de också bli tydliga i sitt budskap till barn och ungdomar.

About these ads

About Conny Wahlström

En 50+ hen med ständiga ambitioner att bidra till en bättre värld! Rubriken låter kanske ambitiöst men jag står för den. Bor i Akalla i norra delen av Stockholm. Varit partipolitisk aktiv i många år. Lämnar det nu för ett tag. Börjar som chef för RFSUs nationella verksamhet den 5 augusti. Ska bli spännande att jobba med RFSU att utveckla sexualpolitik, upplysningsverksamheten och inte minst får bidra till att bygga vidare på organisationen RFSU. Bloggar som privatperson så att inga missförstånd uppstår om det!

6 svar to “Vuxna förstår inte riskerna med cannabis – inte bara unga!”

 1. Hej Conny. Problemet är att det spelar ingen roll att det är olagligt. Bruk och missbruket av cannabis förekommer ändå i stor skala, och eftersom det är olagligt så är det helt okontrollerat och oreglerat. Därför är kriminalisering av en sådan otrolig vanligt drog i dagens samhälle en stark bidragsfaktor till just det som kriminalisering vill förhindra. Och angående skador och hur pass farligt cannabis är beror på ifall personen brukar ibland eller missbrukar extremt. Otroligt viktigt att skilja på bruk och missbruk, men i den almänna debatten där moståndare argumenterar nackdelar är det helt baserad och fokuserad på missbruk som om det vore det enda sättet att bruka cannbis. Att man vägrar att se den skillnaden med dessutom fakta från forskningen gör att kritiker av cannabis framstår som opålästa, okunniga och opålitliga. Med den logiken är alla som dricker alkohol en alkoholist per automatik. Om du ärligen är ute efter sanningen bör du vara beredd att ändra uppfattning och ta reda på fakta. Jag rekommenderar starkt att du ser dokumentären The Union. I den intervjuas experter från hela världen så som odlare, klippare, poliser, kriminologer, ekonomer, psykologer, läkare, politiker mm.. Du kommer verkligen bli insatt om ser den, den finns att se gratis. Här är länken —> http://documentaryheaven.com/the-union-the-business-behind-getting-high/

 2. I USA när man firade 4/20 så samlades jätte mycket folk och använde cannabis, ingen blev skadad! Hade det vart alkohol så skulle jätte många skadats av våld! Det säger mycket!
  Trist att sveriges befolkning är så hjärntvättade över en liten ört ocg hur farlig den är! Tänk om man skulle förbjuda rosmarin eller oregano! :))

 3. Conny! menar du allvar när du säger att om man skulle förbjuda alkohol så skulle det inte lösa några problem? Och att cannabis ska fortsätta vara förbjudet bara för att det idag är förbjudet?

  Hela sverige lever på medeltiden när det gäller cannabis och drogpolitiken! Det finns en anledning till att fler och fler länder avkriminalierar användandet av cannabis! folk som försvarar alkohol är i själva verket alkoholister för varför skulle det annars spela någon roll om det förbjuds eller inte! Alkohol skapar bara problem, hur många har inte blivit ned stuckna med kniv av nån som har vart full!

 4. Conny! Alkohol har funnits länge i vår kultur, Cannabis har funnits längremen det är inga argument.. Det finns inga direkta bevis för att cannabis ger skador på kropp eller själ! Tvärtom så har det visat sig att cannabis skyddar kroppen mot skador och skyddar mot cancer! Cannabis är den bästa medicinen mot neuropatisk värk, det är inte okej att folk som medicinerar med cannabis ska känna att de gör något kriminellt! Folk som använder cannabis och enbart cannabis lever mer hälsosamt för övrigt än vad folk som ej använder det gör! Cigaretter och alkohol är direkt cancerframkallande och gör att läkemedelsindustrin tjänar pengar! Vårt imunsystem betår av ett endocannabinoidsystem alltså kroppens egna cannabis och därför blir vi påverkade av cannabis, det som menas med det här är att cannabis hjälper kroppen att reparera skador och bekämpa infektioner av virus som TEX HIV och cancer!

 5. Hej Conny. Om ditt och skribenternas påståenden ska vara hållbara bör vi kanske börja med att förbjuda alkohol och cigaretter. Sen kan vi ge oss på andra droger. Men ett glas vin eller två till middagen har väl aldrig skadat någon? Hoppas du ser den grava dubbelmoralen i debatten som förs. Vi kan inte stoppa ungdomar från att konsumera cannabis när vi häller i oss andra droger varje helg utan att blinka. För om cannabis är farligt så kan det väl inte vara farligare än alkohol som tar närmare 2,5 miljoner liv varje år globalt? Barn är inte dumma. De ser igenom vuxen dubbelmoralism.

  • Hej och tack för din kommentar. Det är ett ganska vanligt argument som du skriver om. Alkohol har en lång historia och är en del av den kultur som finns i många länder. Att alkohol är orsak till stora problem och mångas död kan inte användas som argument för att cannabis också ska börja att användas på samma sätt som alkohol. Om alkohol skulle ha varit illegal idag så skulle vi förmodligen ha en diskussion om alkohol skulle legaliseras eller inte. Men det är en helt onödig diskussion då det inte finns någon som på allvar tror att alkohol kan förbjudas och att det skulle lösa några problem. Cannabis däremot är illegalt idag och fler behöver ha kunskap om cannabis och de skador och effekter det ger på många av de som använder cannabis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 840 andra följare