Nawal El Saadawi – vilken kvinna!

Nawal El Saadawi fick frågan om vad hon skulle förändra och ta för beslut om hon hade haft makten i Egypten? Hon svarade att en enda människa kan inte själv förändra, det måste finns människor bakom som vill förändringen. Hon skulle se till att kvinnor och män i Egypten fick möjlighet att ta beslut och styra sina egna liv, det skulle vara hennes sätt använda makten om hon hade fått den.

Jag hade möjlighet att lyssna på denna fantastiska kvinna. Den egyptiska författaren, aktivisten och läkaren Nawal El Saadawi. Hon var på besök i Sverige. Ho hade deltagit i juryn på Tribunal 12  på Kulturhuset. Hela dagen hade gått till intervjuer men trotts detta deltog hon i UN Women, Sveriges kväll på Södra Teatern i Stockholm. Nawal El Saadawi är 80 år gammal.

Jag erkänner att jag inte har läst vad hon har skrivit men efter att ha lyssnat på henne så ska jag leta upp det som finns skrivit – jag är nyfiken och blev otroligt inspirerad av att lyssna på samtalet.

Under Egyptiska revolutionen var hon den äldsta kvinnan som tältade på Tahrir torget i Kairo. Hon bodde på torget under hela kampen. Människorna som deltog på Tahrir torget blev som en familj. Kvinnor blandat med män. Alla kunde vara trygga och det förekom inga som helst övergrepp. Kvinnor var lika säkra som män. Hon menade att ska göra revolution behövs både kreativitet och kunskap.

Det gäller att behålla barnet i sig och tro på framtiden, nästan vara lite naiv och godtrogen för att orka vidare. Hon är feminist och har arbetet för mänskliga rättigheter i hela sitt vuxna liv. Hennes mormor som kom från en fattig familj var den som hade satt henne på spåret. Nawa El Saadawi,s historia är en fantastisk resa och har bestått av flera starka kvinnor som henne själv.

Trotts att delar av målen uppfylldes under kampen på Tahrir torget och  Hosni Mubarak fick avgå så är det långt till demokrati. Hon beskriver en verklighet där man tar två steg framåt och ett steg bakåt. För kvinnor har det nu tagit steg bakåt och flera förslag från det nyvalda parlamentet är på gång. Sänkning av åldersgräns för kvinnor att gifta sig till 12 år, åter tillåta kvinnlig könsstympning var några av de förslag som är diskuteras och kan beslutas i parlamentet. Att uppnå riktig demokrati kan man inte göra förrän det finns lika rättigheter och möjligheter för alla proklamerade hon tydligt och klart, och dit är det långt men fullt möjligt att nå var hennes ord till oss.

Länkar: DN Kvinnorna kan avgöra framtiden, Europa ställs tills svars i Kulturhuset,

About these ads

About Conny Wahlström

En 50+ hen med ständiga ambitioner att bidra till en bättre värld! Rubriken låter kanske ambitiöst men jag står för den. Bor i Akalla i norra delen av Stockholm. Varit partipolitisk aktiv i många år. Lämnar det nu för ett tag. Börjar som chef för RFSUs nationella verksamhet den 5 augusti. Ska bli spännande att jobba med RFSU att utveckla sexualpolitik, upplysningsverksamheten och inte minst får bidra till att bygga vidare på organisationen RFSU. Bloggar som privatperson så att inga missförstånd uppstår om det!

No comments yet... Be the first to leave a reply!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 840 andra följare