Prekariatet jobbade också på nationaldagen!

Människor utnyttjas, har vidriga arbetsförhållanden, kanske får lön och får de lön är den låg, blir utnyttjade sexuellt och vågar inte eller kan inte be om hjälp. Många är papperslösa, en del har uppehållstillstånd och äntligen fått ett jobb och någon form av inkomst och vill behålla det lilla halmstrå de har fått tag i. Prekariatet kallas den nya fattiga arbetarklassen.

Har nyligen läst Rebecka Bohilns bok ”De Osynliga Om Europas fattiga arbetarklass”. En bok som många borde läsa. Den rör oss alla!  Alla oss som gärna äter en billig lunch, oss som är medmänniskor, oss som undrar varför det har blivit så billigt med städning nu för tiden.

Att människor  utnyttjades sexuellt i arbetslivet vet vi från historien. Hur många historier finns det inte om pigor som blev tvingade att ha sex med bonden, eller pigan i stan som utnyttjades av mannen i huset – blev gravid och fick sparken! Det finns inte lika många historier om drängar som blev utnyttjade så det vet vi inte så mycket om.

Jag har försökt att scanna via nätet om svensk nutids forskning  men har ännu inte hittat så mycket. Hittade en forskningsrapport från 2010 av Anna Gavanas som är intressant. ”Who cleans the welfare state? Migration, informalization, social exclusion and domestic services in Stockholm. Jag minns när rapporten kom och det blev media, en diskussion som dog kanske snart. Diskussionen handlade bland annat om avdraget för hushållsnära tjänster RUT. Sen har jag inte hört så mycket. Jag har dessutom inte uppfattat att det är tagit så många politiska initiativ. Ibland tror jag att detta är frågor vi helst inte vill ta tag i och att det stör den moderna synen på arbetslinjen, på individens skyldigheter och på den fria konkurrensen och strävan att hitta nya sektorer och utöka dem. man kan ju tänka sig att just hushållsnära tjänster också används av en del av dem som kanske borde syna branschen som journalister mfl.

Ett av resultatet som Anna Gavanas kom fram till var;

Genusifiering och sexualisering är viktiga aspekter av exploatering och ingår i relationer mellan aktörer i Stockholms in/formella hushållstjänstesektor, vilket i sin tur bidrar till sociala exkluderingsprocesser. 

Man behöver läsa rapporten för att helt hänga med i formuleringarna ovan. Kort och gott – människor som jobbar i sektorn med hushållsnära tjänster blir sexuellt utnyttjade. Detta händer i Sverige, det händer i Europa och det händer i USA. Det gemensamma är att de utsatta är den fattiga arbetarklassen eller prekariatet (vi får nog tyvärr lära oss den termen).

Du och jag som konsumenter kan göra en del genom att ställa frågor om arbetsförhållanden. Jag tror att med en ökad medvetenhet hos människor så kommer fler och fler företag vara tvungna och vilja visa att deras produkter är producerade under bra villkor för arbetarna. Svårare är det inom tjänstesektorn. Ingen vill ha slavlikande arbetsförhållanden – då måste vi också avskaffa de som finns!

Hittade denna YOUTUBE film från Human Rights Watch som handlar om den fattiga arbetarklassen i USA. Jag tror inte att det är så mycket som skiljer USA från Europeiska förhållanden.

About Conny Wahlström

En 50+ hen med ständiga ambitioner att bidra till en bättre värld! Rubriken låter kanske ambitiöst men jag står för den. Bor i Akalla i norra delen av Stockholm. Varit partipolitisk aktiv i många år. Lämnar det nu för ett tag. Börjar som chef för RFSUs nationella verksamhet den 5 augusti. Ska bli spännande att jobba med RFSU att utveckla sexualpolitik, upplysningsverksamheten och inte minst får bidra till att bygga vidare på organisationen RFSU. Bloggar som privatperson så att inga missförstånd uppstår om det!

No comments yet... Be the first to leave a reply!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 840 andra följare